Android cihazlarda sık karşılaşılan 5 sorun ve alternatif çözümleri

Android cihazlarda sık karşılaşılan sorunlar için bu yazımda size basit evde deneyebileceğiniz alternatif çözümler sunacağım. Android bilindiği üzere Google tarafından geliştirilmiş ve mobil cihazlarda oldukça sık kullanılan işletim sistemidir. Aynı zamanda bu sistem dış kaynaklara da açık olması nedeniyle yüklü olduğu cihazlar kullanıma da bağlı olarak zamanla ağırlaşmakta ve bazı SORUNLARI kullanıcıya yansımaktadır. Bu sorunlardan sık karşılaşılanlar hakkında kısa kısa bilgi ve çözümü için alternatif tavsiyeler sunacağım.

Çocuklarınızın Tablet – Telefon İzleme Süresini Nasıl Denetleyebilirsiniz?

Bunu okudunuz mu?

İlk sorun tüm cihazlarda karşımıza çıkan çabuk biten pil ömrü

Mobil cihazlar geliştikçe pil teknolojileri de cihazlarla beraber gelişiyor olsa da aynı zamanda o pilleri kullanan uygulamalarda gelişmektedir. Geliştirilen ve daha detaylı özellikler sunan her uygulama önceki sürümüne nazaran daha fazla pil tüketmektedir. Gelişmiş grafikler mobil bağlantıyı fazlaca kullanan uygulamalar cihazın işlemci verimini zorlayan tüm işlemler aynı yükü pile de yüklemekte pillerin zaman içerisinde verimini düşürmektedir. Diğer bir husus yukarıda da bahsettiğim gibi güncellenen uygulamaların ihtiyaç olmasa da zaman zaman cihazın bir çok özelliğini aktif hale getirmesidir ve bu özelliklerde pilin daha hızlı tükenmesine neden olmaktadır.

Bu aşamada yapmanız gereken kullandığınız uygulamalarda izin verilen özellikleri kontrol ederek pil ömrünüzü uzatabilirsiniz. Örneğin herhangi bir yer bilgisine ihtiyaç duymayan bir uygulama için GPS iznini kapatmanız faydalı olacaktır. Bu işlemi kontrol etmek için ayarlar menüsünde yer alan uygulamalara bakınız ve hangi uygulamaya hangi izinleri verdiğinizi gözden geçirip uygulamanın ihtiyacı olmayan izinleri kapattınız. Ayrıca arka planda çalışan ihtiyacınız olmayan uygulamaları kapatarak pilinize destek verebilir, güç tasarrufu modunu aktif edebilirsiniz.

İkinci sorun şebeke sorunları

Genellikle şebeke sorunları cihazın vericilerle iletişim kurmasında zorluk yaşadığı zamanlarda ortaya çıkar. Örneğin Wi-Fi alanı dışına çıktığınız anda devreye giren mobil veri hızlı bir şekilde size istediğiniz performansı sulamayabilir. Veyahut Wi-Fi ağının kopması gibi durumlarda benzer sorunla karşılaşabilirsiniz. Diğer bir sorun ise genellikle hareket halinde iken karşımıza çıkan cihazın veri alımını bir baz istasyonundan diğerine taşıması aralığında ortaya çıkan çekim sorunudur. Veya bir anda girdiğiniz kapalı bir mekanda yine benzer bir sorunla karşılaşmanız muhtemel. Bu gibi durumlarda en iyi çözüm cihazı Uçak Modu’na alıp yeniden Uçak Modu’nu kapatmaktır. Böylelikle tüm ağ bağlantıları sıfırlanmış olur ve yeniden istediğiniz çekim gücüne kavuşabilirsiniz.

Üçüncü sorun Cihaz kapandı ve hiç açılmıyor

Zaman zaman telefonlarımızı son raddeye kadar kullanır, bataryadaki tüm gücü boşaltırız. Ya da şarj imkanımız o an yoktur ve bizi götürdüğü yere kadar cihazımızı kullanmaya devam ederiz. Ya da şarj etmeyi unutur bir kenara bırakırız ve ihtiyacımız olduğunda kontrol ettiğimizde kapalı bir cihazla karşılaşırız. Bu ve benzeri senaryolar sonucunda android cihazlar bazen tepki vermezler ve cihazın açılmaması bizi o an tedirgin edebilir.

Bu aşamada yapmamız gereken cihazı şarja bağlayıp en az 5 dakika beklemek. Tamamen biten pil belirli bir süre şarj olmalıdır ki cihazın ilk açılıştaki kullanılacağı güce kavuşabilsin. Eğer hala tepki almıyorsanız cihazın açma kapama tuşu ile ses kısma tuşuna basılı tutarak cihazın ön menüsüne açmayı deneyebilirsiniz. Android tuş kombinasyonu çoğu zaman işe yarayacaktır. Bir şekilde bataryayı tetikleyerek cihazın şarj alma işlemini başlatmalısınız. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için cihazınızın şarjı %20 altına düştüğü anda şarja koyunuz. Cihazınız yukardaki işlemleri yaptığınız halde açılmıyor ise şarj kablomuzu prizde deniyor iseniz bir USB portu kullanarak bilgisayara bağlayıp kablonuzun sağlamlığını test edin. Belki de şarj cihazınız arızalıdır.

Dördüncü sorun Google Play çalışmıyor uygulamaları indiremiyorum veya Google Play bulamıyorum

Android kullanıcılarının sık karşılaştığı diğer bir sorun olan Google Play ile ilgili sorunlara gelecek olursak. Google Play uygulaması android sistemi içerisinde tümleşik bir uygulamadır. Bu uygulamayı ekranınızdan kaybettiğiniz de cihazınız Root yapılmamışsa muhtemelen gizlemişsinizdir. Play Store çöktü mü diye tedirgin olmayın o kolay kolay çökmez. Bu uygulamayı yeniden ekrana getirmek için Ayarlar menüsünden uygulama listesine giriniz ve bu listeden Google Play uygulamasını bularak üzerine dokunduğunuzda göreceksiniz ki açılan menüde uygulama devre dışı bırakılmıştır. Buradan yeniden etkinleştirerek Google Play uygulamasını ana ekranınıza getirebilirsiniz.

Google Play ile ilgili karşılaşılan diğer önemli bir sorun ise çalışmaması. Bu gibi durumda yine aynı menüden Google Play uygulamasının ön belleğini temizleyiniz.

Google Play ile ilgili olarak karşımıza çıkan diğer bir sorun olan uygulamaların yüklenmemesi sorununu da bu önbelleğin temizlenmesi ortadan kaldıracaktır.

Beşinci sorun İndirmelerim tamamlanmadı veya nereye indirildi

Yukarıda bahsettiğimiz uygulamaların yüklenmeme sorununun yanında ikinci bir sorun ise yükleme işleminin başlayıp tamamlanmaması. Böyle durumlarda yapmanız gereken yine aynı şekilde ayarlar içerisinde uygulamalarda indirmelerimi bulup bu uygulamanın ön belleğini temizlemek.

Sadece uygulama olarak değilde herhangi bir resim video benzeri bir içeriği indirdiğinizde ilgili içerik indiği halde nerede olduğunu bulamıyorsanız genellikle tarayıcı tarafından indirilen bu tarz içerikler bir dosya yöneticisi aracılığıyla bulunabilir. Kullandığınız dosya yöneticisi programını açtığınızda karşınıza çıkan klasörler arasında download klasörünü göreceksiniz. İndirdiğiniz tüm içerikler bu klasörün içerisine kaydolur. Fakat bir dosya yöneticisi uygulamanız yok ise öncelikle Google Play üzerinden bir dosya yöneticisi uygulaması indirmeniz gerekir.

Bonus Kötü yazılımlarının yüklenmesi

Android cihazlara yüklenen uygulamaları Google Play üzerinden yüklüyor olsanız da alternatif uygulama mağazaları mevcut. Hatta cihazınızın bilinmeyen kaynaklar özelliğini açtığınızda dışardan herhangi bir uygulamayı da yüklemeniz mümkün. Hal böyle olunca onca uygulama arasından hangi yazılımın kötü amaçlı olduğunu tespit etmek oldukça zorlaşıyor. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken güvenilir kaynaklardan uygulama yüklemek ve yüklediniz uygulamalar hakkında yorumları ve tavsiyeleri dikkate almak. Eğer artık çok geç ise ve cihazınıza kötü yazılım yüklenmişse çözüm yolu bir yedeğinizi alarak cihazınızı sıfırlamak. Bunun için ayarlar kısmından cihazınızı fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.

Burada kısa bir not düşmek isterim. Zaman zaman farklı web sayfalarında gezerken ya da yüklediğiniz herhangi bir uygulama veya oyun içerisinde çıkan bazi reklamlar sizi yanıltabilir. Bu reklamlar genellikle yanıp sönen butonlar ve resimler kullanarak cihazınıza kötü bir yazılımın yüklendiğini ve bunun için hemen temizlemek adına gösterdiği yere dokunmanızı talep etmektedir. Bu durum açıkçası basit bir dolandırıcılık yöntemidir. Böylesi reklamlara itibar etmeyip ilgili reklamı muhtemelen sağ veya sol üst köşesine gizlenmiş minik x butonuna dokunarak kapatın ve dikkate almayın. Eğer dikkate alıp istediğini yapmaya çalışırsanız muhtemelen bir üyeliğe veya başka bir ücretli programa yönlendirecektir.

Sonuç olarak android cihazlarda sık karşılaşılan beş basit soruna alternatif çözümler üretmek için bu metni kaleme aldım. Sizin de android cihazınızda sık karşılaştığınız SORUNLAR var ise yorumlarda iletirseniz alternatif çözümler üretmeye çalışırız.

Etiketler:
  • Ne düşünüyorsunuz?