Çocuklarınızın Tablet – Telefon İzleme Süresini Nasıl Denetleyebilirsiniz?

Çocuklarınızın tablet-telefon izleme süresini nasıl denetleyebilirsiniz? Ekran başında kalma sürelerini nasıl yönetebilirsiniz? Günlük izleme süresini nasıl kısıtlayabilirsiniz? Yaşa göre günlük izleme süresi ne kadar olmalı? Çocuklar ne kadar telefon tablet izlemeli?

Ebeveyn olarak hepimizin aklında benzer sorular. Bu alanda araştırmalar yapıyor, nasıl kısıtlayabileceğimizi düşünüyoruz.

Bende bir ebeveyn olarak bu alanda küçük bir araştırma yaptım ve sonuçları sizlerle paylaşacağım.

İlginizi Çekebilir: Whatsapp Son Görülme Kişiye Özel Açma Kapatma Nasıl Yapılır?

Öncelikle gelişen teknoloji bir taraftan yapıcı tarafıyla hayatımıza kolaylık sağlarken, diğer taraftan yıkıcı tarafıyla bizi sıkıntıya sokuyor. Üretilen bir programın amacı başka bir program ile kısa zamanda pasifize ediliyor. Yani diyeceğim yapacağım öneriler bu gün için işinize yarayabilir ama aşılmaz engeller değil. Hele ki teknoloji manyağı olmuş bu çocuklarımızın elinde.

Çocuklarınızın Tablet-Telefon İzleme Süresini Denetleme

Neyse gelelim asıl konumuza. Bilindiği üzere ios tarafında (iphone, ipad cihazlarında) ekran süresi kısıtlama özelliği cihazlarda mevcut ve belirli bir saate ayarladığınızda cihaz o saatte erişime kapanıyor.

Ekran süresi yönetimine Ayarlar uygulamasından ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda Denetimli Erişim özelliğini de aktif ederseniz çocuğunuz açtığınız uygulama dışında başka bir uygulamayı açamamakta.

  • Denetimli erişim Ayarlar > Erişilebilirlik > Denetimli Erişim menüsü altında. Bu sayfada etkinleştirme işlemi sonrası süre sınırı ve parola ayarını yapabilirsiniz. Etkinleştirme sonrası devreye sokmak için iPhone X veya sonraki modeller için yan düğmeye, iPhone 8 ve önceki modellerde Ana Ekran düğmesine üç kez tıklayın.

Video izleme meraklısı çocuklar için Youtube’un sunduğu Yotube Kids uygulamasını da kurup açarsanız istediğiniz süre kadar çocuklar için hazırlanmış videolar ile vakit geçirebilir.

Oyun ve uygulamalar için de aynı durum geçerlidir.

Android içinde Google tarafından geliştirilen benzer bir uygulama mevcut. Google Aile Bağlantısı veya Google Family Link. Bu uygulamayı sizin ve çocuğunuz cihazına kurarak çocuğunuzun kullandığı cihazın süresini hatta kullanabileceği uygulamaları ayarlayabilirsiniz.

Bu uygulamada da ayarlar kısmından günlük ekran süresini her güne özel ayarlayabilirsiniz. Bu programın avantajı siz kendi cihazınızdan çocuğunuzun cihazının süresini ve kullanacağı uygulamaları ayarlayabiliyor olmanız. Bu özellik ios tarafında da mevcut fakat biraz meşakkatli.

Google’a ait bu uygulamanın ios versiyonu da mevcut. İphone, ipad cihazlarınızda da kullanabilirsiniz.

Denetleme Uygulamaların Dezavantajları

Diğer taraftan bu uygulamaların avantajları olduğu gibi dezavantajları de mevcut. İos tarafında bir aile ayarlaması yapmak için kredi kartı bilgilerinizi istiyor. Bu çok önemli olmasa da 13 yaşına kadar sınır koyuyor. Bu sınırları aşmak için parola konusunda sıkıntı yaşarsanız cihazınızı sıfırlamanız gerekiyor ve bu da verilerinizi kaybetmenize yol açabilir.

Android tarafında Google uygulaması için ise e-posta bilgisini kaybederseniz, ya da çocuğunuz sizi çıkarır ve yeni bir eposta girişi yaparsa uygulama pasif oluyor. Bunun için illaki güncelleme yapacaktır Google ama bu uygulama içinde 13 yaşına kadar kaldıramazsınız gibi uyarı mevcut.

Bir diğer sıkıntı da çocukların bu uygulamaları aşmak için çabaları. Bu çabalar zaman zaman cihazlarınıza zarar verecek boyutlara gelebilir.

Çocuklarınızın Tablet-Telefon İzleme Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Çocuklarınızın Tablet-Telefon İzleme Süresini ayarlamak için araştırma sonuçları şöyle. 18 aya kadar bebeklerin sadece video izlemeleri, 18-24 ay arası bebeklerin ebeveyn denetiminde tanıtım yada öğrenme amaçlı nitelikli programları seçerek olup bitenleri anlamalarına yardımcı olmak ve teknoloji ile tanıştırmak için ekran başında vakit geçirmeleri gerektiği belirtilmektedir. 2-5 yaş arası çocuklar için günlük ekran süresinin bir saat ile kısıtlanması ve ebeveynlerin denetiminde gerçekleşmesi gerektiği, 6 yaş üstü çocuklar için ise ekran süresi sınırlamasında belirli bir süre belirlenmesi ve bu sınırlamada tutarlı davranılması ayrıca bu sürenin çocuğun gelişimini etkileyecek uyku ve fiziksel aktivitelere engel olmaması gerektiği söylenmektedir.

Şimdilik yazacaklarım bu kadar. Alternatif ücretli programlarda gördüm ama ücretsiz ve temel işleve sahip programlar varken fazlasına gerek duymadım. Bu konuda sizin de tavsiyeleriniz varsa veya konu hakkında aklınıza takılan bir soru varsa yorumlara beklerim.

  • Ne düşünüyorsunuz?