Elektrikle çalışan otomobillerin 2022 yılı itibariyle önceki yıla oranla büyük bir artış gösterdiğini, bu artışın nedenlerine bakıldığında ilk sıralarda illaki ekonomik nedenlerin yer aldığını hepimiz öngörebiliyoruz. Temiz bir çevre içinde büyük avantajları olsa da elektrikli araçların tercih edilmesinde öncelik ekonomik tasarruflar.
Ekonomik tasarruflar konusunda daha önceki bir yazımda lpg mi yoksa benzin mi tasarruflu olur diye küçük bi hesaplama yapmıştık. O zamanki yakıt fiyatları üzerinden o zamandan bu zamana oldukça artan yakıt fiyatları en önemli nedenlerinden sayılabilir elektrikli araç satışlarındaki artışın.
Elektrikli araçların tarihine bakıldığında oldukça hatırı sayılır bir süreye sahip olmasına rağmen (İlk elektrikli araba 1835 yılında üretilmiştir.) hala yeteri kadar yaygın olmamasının nedenlerinden kısaca bahsedecek olursak benzin, dizel ve lpg türünden yakıt tüketen araçları ikinci el pazarında elektrikli araçlara oranla daha uygun fiyata bulabilirsiniz.
Ayrıca ikinci el aldığınız bu aracı tekrar satabilirsiniz. Ama elektrikli otomobillerin henüz ikinci el piyasasında yeterli ilgiyi görmemesi elektrikli otomobillerin yaygınlaşmamasındaki sebeplerden sayılabilir. Yani ikinci el bir elektrikli otomobil almak isteyen insanların bir elektrikli otomobil alırken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bile şu durumda net algılar oluşmamış durumda. Batarya ömrü ve maliyeti dikkate alındığında kaporta aksamı mı, motoru mu, bataryası mı dikkate alınmalı veya yüzdelik bi oranda düşünülse hangisi önemli karar vermesi oldukça zor.
Bunu söylüyorum, çünkü ikinci el bir otomobil alacağınızda kaporta aksamındaki hatalar fiyata yansıtılmakta veya herhangi bir motor arızası için bir maliyet öngörülüp fiyattan düşülmekte. Bu şartlar elektrikli otomobiller için düşünüldüğünde şuan her şey muallakta.
Ayrıca elektrikli araçların menzili ve bataryaların dolum süreleri insanların kullanım alışkanlıklarında köklü değişiklikler yapmasına neden oluyor. Bir alışkanlığın bir anda değişemeyeceğini, bir sürece ihtiyaç olduğunu ve alternatifi olduğu sürece bu sürenin uzayacağının hepimiz farkındayız. Yeni petrolde su almak için bile aracından inmeyen şoförlerin elektrikli otomobillerini şarjları bittiğinde doldurmak için yaklaşık 1 saat beklemeleri zor. Bu piyasadaki en kötü araçlar için 70 80 km yol demek. Elektrikli otomobiller için bu süre varış süresine eklendiğinde zamanı değerleri insanlar için büyük dezavantaj.
Konu İçeriği
Elektrikli araçlar nasıl daha hızlı yaygınlaşır?
Bu alandaki gelişmelere bakıldığında elektrikli araçların yaygınlaşması için şirketlerin birebirleriyle rekabet içerinde olması bu sürece hızlandıracak gibi. Süreci yakından takip ediyorum ve bu alandaki izlenimlerim şu yönde;
Elektrikli araçlar için henüz yeterli güven ortamı sağlanmış değil ama küçük araçlar hem ticarette hem şehir içi trafiği için sıkça tercih edilmekte. Bu tercihin sebebinin altında yine ekonomi yatıyor. Fakat uzun yollar için bence bazı küreselleşmelere ihtiyaç var. Rekabet güzel, yenilikler ve güzellikler doğuruyor ama yaygınlaşmanın hızlanması için ortak hareket şart.
Bunlar yapılabilir mi?
Elektrik tünelleri mesela. Otobanlarda belirli kilometre aralıklarından kablolu veya kablosuz özel dizayn edilmiş tünellerden geçerken araçlar şarj edilebilir mi? Böyle bir teknoloji ile bekleme süresi belki ortadan kaldırılabilir.
Diğer bir fikir ana bataryaya ek değiştirilebilen adi standart bataryalar olabilir mi? İlk cep telefonlarının yaygınlaşma sürecini hatırlayanlar bilir. Orijinal bataryaların yeteri kadar uzun gitmediği için üretilen çelik batarya adındaki bataryaları. Daha uzun şarj ömrü sunuyordu. Yani belirli yerlerden boşu verip doluyu alabileceğim bu bataryalar ile ana bataryaya takviye yapılabilir mi?
Sonuç olarak ben aklıma gelen alternatif fikirleri zamanla bu yazıma ekleyeceğim. Sizin de konu ile ilgili alternatif fikirleriniz varsa yorumlara bekliyorum.