Blog Nasıl Açılır? Ücretli mi? Para Kazandırır mı?

Blog nasıl açılır? Blog açmak ücretli mi? Ücretsiz blog açmak için ne yapmalıyız? Blog yazmak para kazandırır mı?

Bu alanda bana gelen sorulara da yanıt vermek amacıyla bu kısa yazıyı yazmaya karar verdim. Teknolojinin geldiği nokta göz önüne alındığında iletişimin parmaklarımızın ucunda olduğu şu günlerde sosyal medya üzerinden fikirlerimizi kolaylıkla beyan etmemize rağmen yine de zaman zaman bildiklerimizi, duyduklarımızı, gördüklerimizi daha çok insana erişmek için detaylıca paylaşmak isteriz.

Ya da kim olduğumuz, ne iş yaptığımız, bizimle nasıl iletişim kurulacağı veya ilgi alanımız olan bir konuda tecrübelerimiz gibi bilgileri herkese sunmak isteyebiliriz. İşte tamda bu iş için bir kişisel blog sitesi kurmayı düşünebiliriz.

Diğer taraftan herhangi bir konuda merak ettiğimiz her şey için yaptığımız ilk şey açıp arama motorlarına sormak değil midir? Peki bize dönen cevapların büyük çoğunluğunun kişisel bloglar olduğu hiç dikkatinizi çekti mi?

Evet, illaki her konu için bir internet site mevcut. Ama öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki bazen, çözümü onca site içerisinden basit bir blog da bir yazarın tecrübesinde buluyoruz.

Blog Nasıl Açılır?

Blog açma konusunda öncelikle kısa fikrimi belirteceğim ve bu alanda gerçekten yol gösterici bazı yazılar imleyeceğim. Blog açmanın bir çok yolu olduğun belirteyim öncelikle. Ücretli, ücretsiz vs.

  • Ama önce bu işe girişmeden yazının tamamını okuyup karar vermenizi öneririm.

Ücretsiz Blog Nasıl Açılır?

İlk olarak ücretsiz blog hakkında kısa bir bilgi verelim. Ücretsiz blog açmak için en bilinen iki siteden birini tercih edebilirsiniz. Blogger veya WordPress. Blogger Google ait bir kişisel blog yönetim sistemidir. Ücretsizdir. Hemen alttaki linke tıklayıp Google hesabınızla giriş yapıp yönergeleri takip ederek 5 dakikada hazır tasarımlardan birini seçerek blogunuzu hazır hale getirebilirsiniz.

Diğer bir ücretsiz yöntem ise WordPress. Bu blog yönetimi de oldukça basit ve kullanışlı ayrıca oldukça özelleştirilebilir bir yapıdır. Bu blogda bir WordPress’tir. Alt yapı için WordPress’e teşekkür ederiz. WordPress içinde hemen alttaki linke tıklayarak açılan sayfadaki yönergeleri takip ederek kurulum yapabilirsiniz.

Bu seçenekler çoğaltılabilir. Şöyle bir liste var;

  • Medium.com
  • Tumblr.com
  • Reddit.com
  • Quora.com
  • Wix.com
  • Ghost.org
  • Squarespace.com
  • Weebly.com
  • Wannart.com

Mutlaka daha fazlası da vardır. Ama en bilinen popüler siteler bunlar.

İlginizi çekebilir: Windows 11 Yükleme ve Kurulum

Ücretsiz Blog Açmanın Dezavantajları

Ücretsiz blog açmanın dezavantajları da var tabi. Mesela domain adresi olarak açmış olduğunuz sitenin uzantısını kullanmak zorundasınız. Örneğin adiniz.wordpress.com gibi. Ama bir domain satın alarak bu durumu aşabilirsiniz. Domain ne demek diye sorabilirsiniz. Domain sizin alan adınız, sitenizin ismi. Örneğin bu sitenin domaini azizim.net

Blog için Domain (Alan Adı) Nasıl Alınır?

Domain Nasıl Alınır?

Sitenize nasıl isim alırsınız? Domain nasıl alınır? Detaylı şekilde hemen alttaki sayfada anlatılmış. Alım işlemine geçmeden önce bir kaç küçük uyarıda bulunmak isterim.

Öncelikle domain uzantısı dediğimiz alan adının tamamlayıcı .com .net .org vb. her geçen gün yenisi eklenen uzantılardan önceliğiniz .com olsun. Yok ise .net o da yok ise .org seçilebilir. Diğer uzantılar da alınabilir fakat eğer bu uzantılar dolu ise sizinle aynı ada sahip bir çok site olacağını ve siz bir yerlerde sitenizden bahsettiğinizde insanların aklına ilk olarak com veya net uzantısının geleceğini unutmayın. Diğer bir deyişle .com uzantısı boş olan sitenin demek ki bir eşi de yoktur.

Popüler sitelerin adlarına benzeyen adlar sizi onların gölgesinde bırakacak gelişmenizi olumsuz etkileyecektir. Orijinal olmak her zaman avantajdır.

Diğer bir konu satın aldığınız şirket. Güvenilir şirketlerden almaya çalışın. Her ne kadar ilk akla Godady gelse de ben tavsiye etmiyorum. Bu site de beni iten bir durum var. Güzel bir alan adı aklınıza geldiğinde Godady üzerinden kontrol etmeyin. Eğer ettiniz ve boş ise hemen alın. Çünkü tekrar kontrol ettiğinizde eğer güzel bir alan adı ise sizden önce alıp premium olarak daha yüksek fiyata size satmak isteyecektir. Yerli firmalarımızı tercih edin.

Ben İsim Tescil kullanıyorum yıllardır. Şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım. Eğer sizde o firmadan almak isterseniz hemen alttaki linkten siteye girin. Alan adı sorgulama kısmına almak istediğiniz alan adını yazın ve sepete ekleyin. Yönergeleri takip ederek bir alan adına sahip olabilirsiniz.

İllaki alternatif şirketlerde mevcut. Kafanıza hangi şirket yatıyorsa onu tercih edin. Domaini satın aldığınızda ücretsiz blog sitelerinin vermiş olduğu nameserver adreslerini aldığınız şirket üzerinden kaydetmeniz yeterli. Artık alan adınız size verilen ücretsiz alana yönlenecektir.

Bu arada domain ücretleri de şirketlere göre farklılık göstermektedir. Uzantısına göre de fiyat artışı mevcut. Diğer bir konu ise bazı uzantılar ücretsiz dağıtılmakta. Ücretsiz domain alma diye gördüğünüz bazı yazılarda bu işlemi anlatmaktadır.

Ücretsiz domain birde hosting firmalarının iyi paketlerinden birini satın aldığınızda da yanında hediye olarak verilebilir.

Ücretli Blog Açma

Hostingde nerden çıktı dediğiniz duyar gibiyim. Hosting hani yukarda ücretsiz blog hizmetleri sunan şirketlerden bahsetmiştik ya, işte sitenize ait dosyaların o şirkete ait sunucu bilgisayarlarında değil de sizin bazı firmalardan kiralayacağınız sunucu bilgisayarlarında barınması olarak açıklanabilir. Domaini yani alan adını satın aldığınız firmadan hosting kiralayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken sunucunun stabilitesi.

Hosting Kiralama Satın Alma

Eğer hostingi de ücretli olarak satın almak istiyorsanız yine bir çok bu alanda hizmet veren şirket mevcut. Ben odeaweb üzerinden satın aldım.

Hemen alta satın alma linkini bırakıyorum. Fiyat/Performans açısından beğendiğim bir firma. Bu kısımda da internet üzerinden herhangi bir ürün satın alır gibi yönergeleri takip ederek satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Hostingi de satın aldıktan sonra geriye kalan kısım hem zor, hem kolay. Eğer bu konuda hiç tecrübeniz yoksa gözünüzde büyüyebilir. Ama örnek veriyorum hosting aldığınız şirkete satın aldığınız hosting üzerine bir WordPress kurulmasını rica ederseniz yardımcı olacaklardır.

Ayrıca hosting ve alan adını aynı firmadan alırsanız nameserver ayarlarını da yaparlar ve uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Kurulum tamamlandıktan sonra belirli bir tecrübe kazanana kadar üzerinde gelen hazır temalardan birini kullanabilirsiniz. Zaman içinde araştırdıkça yeni temaların nasıl kurulduğunu keşfedersiniz. Bu durum sosyal medya sitelerinde profilinizi düzenlemek kadar kolaydır.

Blog Açmak Para Kazandırır mı?

Blog açmak para kazandırır mı sorusu sanırım bunca zahmete katlanmanın bir ödülü olacak mı demek gibi bir şey her halde. Bu sorunun cevabı EVET. Ama milyoner olmayı beklemeyin tabi.

Blog Yazarak Para Kazanma Yolları

Blog yazan insanlar süreç içerisinde internetin içinde yaşamaya başlarlar demek mümkün. Bu süreçte tanışacağınız Ticari site sahipleri size cüzi bir ücret karşılığı siteleri hakkında bazı tanıtım yazıları yazmanızı teklif edebilir. Bu şekilde para kazanabilirsiniz.

Diğer yöntem ise reklam şirketleri. En bilineni Google’ın Adsense hizmeti. Belirli bir kitleye hitap etmeye başladığınızda reklam şirketlerinden talepte bulunabilirsiniz. İllegal bir durumunuz yok ise siteniz onay alacak onların verdiği kodları sitenizin uygun yerlerine yerleştirerek zaman zaman gösterim üzerinden zaman zaman reklamları kullanıcılarınızın ziyareti aracılığı ile para kazanabilirsiniz.

Sonuç Olarak Azizim;

Şöyle bir toplayalım isterseniz. Blog nasıl açılır? Ücretsiz bir blog açmak için hemen üstte verilen listeden bir firma seçip sitesine üye oluyorsunuz ve size uygun bir kullanıcı adı seçip blog yazmaya başlıyorsunuz.

Bari domainim bana özel olsun diyorsanız domain şirketlerinden bir domain satın alıp nameserver adreslerini ücretsiz platformun nameserver adresleri olarak belirliyorsunuz.

Tamamen her şeyi bana özel olsun diyorsanız hem hosting kiralıyor, hem domain satın alıyorsunuz ve ilgili şirketten sizin için bi blog alt yapısı kurmasını rica ediyorsunuz.

Aklınıza takılan bir konu olursa yorumlarda tartışabiliriz.

Etiketler:
    1. Musa GİRİT 9 Ağustos 2021
      • Aziz 9 Ağustos 2021
    2. Semih 15 Nisan 2022
    3. Yasır 2 Mayıs 2022

    Ne düşünüyorsunuz?